Skip to content

Dubravko Čikor – nagrada za životno djelo

Dubravko Čikor, legenda dubrovačkog (i hrvatskog) automobilizma, dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskog auto i karting saveza. Pune 43 godine je u automobilizmu, osoba koja je alfa i omega dubrovačkog i hrvatskog autosporta.

 

Jedan od najuspješnijih hrvatskih vozača koju je svoju vozačku karijeru započeo davne 1974. Godine sa zastavom 750, fićom. Prvo ispiti spretnosti, a potom reliji. U nas, u Hrvatskoj, nije bilo previše natjecanja te je najviše nastupao u Crnoj Gori. Natjecanja su bila na Cetinju, u Herceg Novom, Titogradu, tj. Podgorici… Osim relija vozio je i brdske utrke. Pet godina poslije, od 1979., krenuo je voziti prvenstvo Hrvatske u reliju, a 1988. prvenstvo Jugoslavije, kružne i brdske utrke.

Prije su bila drugačija pravila i vremena. Tada se trebalo voziti ispite spretnosti da bi došao do licence za voziti prvenstvo Hrvatske. Zatim si trebao imati rezultat u prvenstvu Hrvatske da bi mogao nastupati na prvenstvu Jugoslavije. Dubravko Čikor je išao korak po korak te došao do državnog prvenstva (Prvenstvo Jugoslavije). Uvijek, kad bi završio utrku, bio je među tri, četiri, pet najboljih u bivšoj državi.

Godinu prije agresije na Hrvatsku skupa sa ostalim vozačima bojkotirao je prvenstvo Jugoslavije, te su počeli voziti prvenstvo Hrvatske, a nakon Domovinskog rata opet se uhvatio volana 1993. godine, i od tada do 1997. godine, zabilježio je sve pobjede na brdu i krugu. Karijeru je zaključio 2008. godine, i to osvojivši Zlatnu kacigu

 

Nastupao je te ostvarivao zapažene rezultate i na prvenstvu Europe na brdskim stazama.

 

Nakon te 2008. i dalje je u automobilizmu, ali od tada na vodećim dužnostima u Klubu i u Savezu

 

Pune 43 godine u automobilzmu te izjavljuje:

– Puno, ali mogu još. Nisam za bacit. Specifičan je to sport. U nas je junior s 23 godine, a ne s 18, kao u većini drugih sportova. Iskreno, i danas mi se čini kako bi još uvijek mogao nastupati…

dodjela životnog djela